Ved dårlig vannkvalitet bør man først vurdere om det finnes alternative vannkilder, eller om eksisterende kilde kan forbedres. Vannbehandling er et godt alternativ om ikke kvaliteten kan forbedres på naturlig måte.
Valg av metode vil være avhengig av hvilke problemer man ønsker å løse. Ved valg av vannbehandlingsanlegg er følgende faktorer avgjørende for valg av prosess:
A – Type problem – Dette kan fastslås etter en vannanalyse.
B – Vannets øvrige sammensetning.
C – Anleggets størrelse – Kapasitet, normal og spissbelastning.
D – Drift og vedlikehold. Kompetanse og mulighet.
All form for vannbehandling bør ta utgangspunkt i en vannanlyse. Kontakt ditt lokale næringsmiddeltilsyn eller kommunevetrenæren. Be om hvilken prosedyre som skal følges hvor og når vannprøve tas. Etter analyse på et laboratorie, vil man få en oversikt over de viktigste kvalitetsparameter. Ut fra dette vil man anbefale at vannbehandlingsanlegg. Kanskje må flere prosesser benyttes.
I enhver vannforsyning er det viktigste parameter at drikkevannet er fritt for bakterier og mikroorganismer. Disse kan være sykdomsfremkallende. Det viktigste er å beskytte kilden mot tilsig av bakterieholdig vann. (Konf. FHI – Kjemiske og Fysiske stoffer i drikkevann)
VANNKVALITET TIL BRUK I NÆRINGSMIDDELVIRKSOMHET
EØS avtalen medfører at Norge må gi forskrifter om en rekke konkrete kvalitetskrav til drikkevann. Forskriften omfatter drikkevann til bruk i næringsmiddelvirksomhet for produksjon og fremstilling av næringsmidler, som får betydning for om det ferdige produkt er hygienisk egnet. Forskriften gjelder ikke for vannverk. Forskriften stiller også krav til metoder for prøvetaking og testing.Forskriften kommer som et tillegg til nasjonel forskrift av 1951 og erstatter ikke gamle forskrifter. Forskriften dekker ikke fullt ut forpliktelsene på drikkevannsområdet som EØS avtalen pålegger landet. Drikkevannskvalitet til forbruker er ikke dekket.
Eksisterende normer for viktige drikkevannsparametre, med EU direktivet |
Parameter | Bet. | Grense-verdi | God | Mindre God | EU Drikkevannsdirektiv Max tillatt (Anbef max fra SIFF) |
Alkalitet | mekv/1 | 0,6 – 1,0 | |||
Aluminium | mg AL/l | – | – | – | |
Ammonium | mg Nh4-N/l | < 0,08 | 0,08-0,5 | > 0,5 | |
Antimon | 10 ug Sb/l | ||||
Arsen | mg AS/l | < 0,01 | – | > 1 | 50 (10) ug As/l |
Barium | mg Ba/l | < 1 | – | > 1 | |
Beryllium | – | ||||
Bly | ug Pb/l | < 5 | 5-20 | > 20 | 50 (20) ug Pb/l |
Bor | mg B/l | < 0,3 | – | > 0,3 | < 1, max 20 |
Cyanid | ug CN/l | < 10 | – | > 10 | 10 ug CN/l |
Fluorid | mg F/l | < 1,5 | – | > 1,5 | |
Fosfor | ug P/l | < 7 | 7-11 | > 11 | |
Fargetall | mg Pt/lFTU | < 15< 0,5 | 15-250,5 – 1,0 | > 25> 1,0 | |
Klorofyll | ug/l | < 2,0 | 2,0-3,7 | > 3,7 | |
Natrium | mg Na/l | < 20 | – | – | |
Nikkel | 50 ug Ni/l | ||||
Nitrat | mg NO3-N/l | < 2,5 | 2,5-10 | > 10 | |
Nitritt | Ug NO2-N/l | < 5 | 5-50 | > 50 | |
Oksygen | % Metn. | > 70 | |||
Selen | 10 ug Se/l | ||||
Sink | mg Zn/l | < 0,3 | – | > 0,3 | |
Sulfat | mg So4/l | < 100 | – | > 100 | |
pH | 7,5-8,5 | 6,5-7,48,6-9,0 | < 6,5> 9,0 | ||
Pestisider | 0,1 ug/l – max tot 0,5 | ||||
Polysykliske arom hydrokarb | 0,2 ug/l | ||||
Sølv | mg Ag/l | <0,05 | – | > 0,05 | |
Jern | mg Fe/l | < 0,1 | 0,1-0,2 | > 0,2 | |
Kadmium | mg Cd/l | < 1 | 1-5 | > 5 | 5 ug Cd/l |
Kalsium | mg Ca/l | 15-25 | – | – | |
Klorid | mg Cl/l | < 100 | 100-200 | > 200 | |
Kopper | mg Cu/l | < 0,1 | 0,1-0,3 | > 0,3 | |
Krom | ug Cr/l | < 10 | 10-50 | > 50 | 50 ug Cr/l |
Parameter | Bet. | Grense-verdi | God | Mindre God | EU Drikkevannsdirektiv Max tillatt (Anbef max fra SIFF) |
Kvikksølv | ug Hg/l | < 0,05 | 0,05-0,5 | > 0,5 | 1 (0,5) ug Hg/l |
Magnesium | mg Mg/l | < 10 | 10-20 | > 20 | |
Mangan | mg Mn/l | < 0,05 | 0,05-0,1 | > 0,1 | |
Kimtall | 20 C | 10 | 100 | 37 C – 1022 C – 100 | |
Koliof. bakt | 1 | 3 | < 1 /100 ml | ||
Termo tol. Kolio | 0 | 0 | < 1 /100 ml | ||